In cadrul acestui proeict se va demonstra posibilitatea cresterii calitative a randamentului structurilor fotovoltaice prin imbunatatirea eficientei de conversie a radiatie solare in electricitate utilizand doua concepte inovative de captare si cuplare a luminii. Aceste doua directii de cercetare se vor baza pe utilizarea plasmonilor de suprafata si respectiv nanostructurea laser a suprafetelor unor materiale cu potential pentru industria fotovoltaicelor.

Datorita versatilitatii si avantajelor sale, laserul va fi unealta principala de lucru ce va fi aplicata in toate procedurile tehnologice de procesare a structurilor dezvoltate in acest contract. Prin acest proiect se urmareste ca solutiile propuse de imbunatatire a eficientei de cuplare si captare a luminii sa aduca un aport semnificativ la cresterea randamentului structurilor de celule solare care sunt in stadiu de cercetare cat si a celor care sunt in productie de serie.

De aceea, in studiile noastre vom utiliza o gama variata de materiale sub forma de straturi subtiri sau in volum precum mixturi de oxizii dopati (ZnO, TiO2, ITO, In2O3), metale (Mg, Al, GA, Au, Ag, Pt), semiconductoare de tip n, p sau intrisec (Si, SiGe, CdTe, CdS, ZnTe, etc) pentru fabricarea de structuri fotovoltaice ce au la baza cele doua concepte inovatoare ale proiectului.

Pentru obtinerea straturilor subtiri si pentru generarea nanoparticulelor se vor folosi tehnici de depunere laser pulsate adaptate cerintelor proiectului. In studiile de nanostructurare a suprafetelor aplicate acoperirilor sau a materialelor in volum se va utiliza radiatia emisa de o gama larga de surse laser pulsate cu proprietati variate. Tehnicile de investigare propuse sunt complementare si asigura o caracterizare completa a tuturor structurilor sintetizate.

Proiectul va avea ca finalitate demonstrarea functionalitatii celor doua concepte de crestere a randamentului structurilor fotovoltaice.