Laserii cu electron liber (FEL) sunt surse foarte flexibile de radiatie coerenta datorita domeniului larg de acordabilitate si inaltei straluciri. FEL necesita folosirea unui accelerator de electroni.
Cerintele ce trebuie indeplinite de acceleratorii pentru FEL: un curent mare si o calitate foarte buna a fasciculului de electroni. Acestea se pot atinge prin folosirea unui foto-injector in care laserul moduleaza emisia electronica a unui fotocatod in prezenta unui camp electric.


                                           
       Sursa laser FEL la DESY, Hamburg, Germania                                           Instalatie pentru depunerea de straturi subtiri prin ablatie laser

 Un fotocatod ideal trebuie sa aiba o eficienta ridicata in domeniul vizibil, timp de viata indelungat si o emisie prompta. Obiectivul principal al acestui proiect este obtinerea de fotocatozi foarte fiabili de Mg pe substraturi de Cu prin tehnologii laser pulsate pentru folosirea in FEL.
Se vor identifica conditiile optime de depunere a filmelor pure de Mg de grosime potrivita astfel incat sa functioneze timp indelungat ca fotocatod si sa prezinte o eficienta cuantica ridicata.


 O sansa a proiectului este furnizata de relatiile de colaborare stabilite de directorul de proiect cu Laboratorul National Frascati implicat in proiectul SPARC (Sorgente Pulsata Auto-amplificata di Radiazione Coerente).