Obiectivele stiintifice principale ce urmeaza a fi atinse in cadrul proiectului sunt urmatoarele:
  1. experimente de depunere laser pulsata de Mg cu potentiale aplicatii ca fotocatozi in FEL. Se vor identifica conditiile optime de depunere pentru obtinerea de depuneri de Mg pure;
  2. caracterizarea complexa a filmelor metalice prin tehnici fizico-chimice complementare;
  3. corelarea caracteristicilor filmelor subtiri cu parametrii de depunere: depuneri in vid sau in gaze inerte, numarul de pulsuri aplicat pentru obtinerea unui singur film, tipul de strat protector ales (MgO sau C) pentru evitarea oxidarii stratului de Mg in timpul manipularii la diverse analize
  4. diagnosticarea plasmei pentru mai buna intelegere a mecanismelor care guverneaza procesul de ablatie; in functie de culoarea plasmei se poate stii inca de la inceputul depunerii daca materialul depus este metal pur (Mg) sau oxid metalic. Astfel, daca plasma este bleu-albastruie se depune metal, daca aceasta are culoare verde depunem MgO.
  5. testarea filmelor metalice ca fotocatod prin masurarea eficientei lor cuantice in UV in conditii de vid avansat; influenta unei curatiri sistematice asupra evolutiei QE in timp.


Obiectivele generale propuse spre studiu urmaresc:

- obtinerea de rezultate stiintifice de varf in domeniul obtinerii de fotocatozi cu aplicatii in FEL;

- promovarea si dezvoltarea unei cercetari interdisciplinare cu arie larga de deseminare a rezultatelor stiintifice, atragerea si formarea de tineri doctoranzi in domeniul depunerii laser pulsate si caracterizarii materialelor nanostructurate, stimularea colaborarii internationale, facilitarea integrarii in retele de cercetare europene (o parte din echipa participa la elaborarea unei propuneri FP7 ITN Marie Curie)

- stabilirea de noi relatii de colaborare internationala cu parteneri care lucreaza in domeniu, intarirea si promovarea vizibilitatii factorilor de dezvoltare nationali pentru materiale performante.