Prezentare succintă a rezultatelor obținute în cadrul proiectului

Vindecarea rănilor și refacerea țesutului epitelial sunt îngreunate și întârziate de apariția infecțiilor asociate cu formarea biofilmului (mono- sau polimicrobian) care opune rezistență la răspunsul sistemului imunitar uman, precum și la acțiunea antibioticelor.
Soluția propusă pentru rezolvarea problemei este: acoperirea pansamentelor cu nanoparticule de Fe3O4 funcționalizate cu medicament și alte substanțe active (extracte naturale, substanțe cu efect antiinflamator, antibacterian, antibmicrobian, antialergic, etc.) care, în contact cu țesutul epitelial afectat, să sporească eficiența în lupta împotriva microorganismelor (bacterii, virusuri, ciuperci) și, astfel, să accelereze procesul de vindecare a rănilor.
Acoperirile nanostructurate bioactive cu conținut de magnetită, acid hialuronic și substanțe cu efect antimicrobian cunoscut (antibiotice - neomicină, linezolid, doxiciclină, extract de Nigella sativa) au prezentat efect antibacterian semnificativ, într-o manieră dependentă de specia/tulpina testată, dar și de conținutul materialelor bioactive din componența acoperirilor.
Aceste materiale pot constitui potențiale modalități terapeutice antimicrobiene neconvenționale, care ar putea acționa ca modele promițătoare în combaterea diferitelor infecții asociate biofilmelor (infecții de plagă) și pot contribui la regenerarea și refacerea țesutului epitelial afectat.

Link catre video experiment MAPLE

   

Depunere ZnO pe pansament,
prin PLD

Mobirise Website Builder

Tinta magnetita functionalizata pentru depuneri MAPLE 

Pansament acoperit cu
magnetita functionalizata

Obtinute in perioada 01.01.-30.11.2022

Acoperirile nanostructurate pe bază de magnetită obținute în anul 2022 au, în general, structura cristalină cubică cu fețe centrate, caracteristică magnetitei, și sunt hidrofile. Prin transfer laser s-a conservat compoziția chimică a materialului de bază. Din punct de vedere biologic, acest studiu a urmărit evaluarea activității antimicrobiene și antibiofilm a unor acoperiri nanoparticule de magnetită, extract de Nigella sativa, acid hialuronic și antibiotice. Rezultatele obținute au condus la următoarele concluzii:
Acoperirile nanostructurate bioactive cu conținut de magnetită, acid hialuronic și substanțe cu efect antimicrobian cunoscut (antibiotice - neomicină, linezolid, doxiciclină, Extract de Nigella sativa) au prezentat efect antibacterian semnificativ, într-o manieră dependentă de specia/tulpina testată, dar și de conținutul materialelor bioactive din componența acoperirilor.
   Rezultatele evaluării activității antimicrobiene au evidențiat reducerea viabilității, a aderenței și a formării de biofilme monospecifice dezvoltate de tulpini aparținând la patru specii bacteriene utilizate ca modele experimentale, dar și de importanță medicală: S. aureus, P. aeruginosa, E. coli și E. faecalis.
   Viabilitatea și capacitatea de aderență a microorganismelor au fost reduse semnificativ la 2 ore după contactul cu suprafețele bioactive, iar după 24h, în cazul utilizării de acoperiri ce conțin antibiotice (în special NEO și DCX) și extract de NS, viabilitatea a fost aproape zero, în majoritatea cazurilor.
Eficiența cea mai ridicată în ceea ce privește capacitatea de a forma biofilme monospecifice, a fost obținută tot pentru acoperirile ce conțin antibiotice și NS, acest aspect sugerând un efect antibacterian sinergic între antibiotice și extractul natural de Nigella sativa.
   Aceste materiale pot constitui potențiale modalități terapeutice antimicrobiene neconvenționale, care ar putea acționa ca modele promițătoare în combaterea diferitelor infecții asociate biofilmelor (infecții de plagă), ca și al celor asociate dispozitivelor implantabile. 

Obtinute in perioada 10.11.2020-31.12.2021

In perioada derulata de la inceputul proiectului, au fost desfasurate activitati care sa conduca la atingerea obiectivelor propuse.
     Astfel, in prima etapa, scopul a fost de a obtine in diferite conditii experimentale filme de ZnO care sa fie hidrofobe. Am obtinut o valoare a unghiului de contact >90° pentru filmele depuse cu 600 pulsuri laser. S-a efectuat izolarea și selecția tulpinilor microbiene ce au fost folosite ulterior si, de asemenea, o evaluare preliminară a capacității de aderență și formare de biofilme. În acest studiu au fost selectate 8 tulpini bacteriene model de specii Gram positive și Gram negative. Patru sunt tulpini de laborator și patru sunt izolate clinic, obținute din secreții de plagă. In urma analizelor efectuate, concluzia a fost ca toate tulpinile selectate au capacitatea de a adera și de a forma biofilme pe suport inert în condiții standard.
     A doua etapa a proiectului a avut mai multe obiective de atins: sinteza si functionalizarea nanoparticulelor de Fe3O4, caracterizarea fizico-chimica si evaluarea antimicrobiana, obtinerea de filme subtiri pe pansamente si caracterizarea acestora.
     Am obtinut combinatii diverse, prin functionalizarea nanoparticulelor de Fe3O4 cu ulei/pulbere de Nigella sativa sau/si antibiotic (DCX/NEO/LIN).
     Structura cristalina a nanoparticulelor de Fe3O4 a fost evidentiata prin XRD si confirmata prin TEM.
     Analiza in timp a stabilitatii si degradarii componentelor nanoparticulelor a aratat ca in cazul nanoparticulelor de Fe3O4@PNS@DCX pierderea masei initiale este de 5.33% in intervalul de temperatura RT-180 oC, iar pentru proba Fe3O4@PNS@NEO pierderea a fost de 9.14% din masa initiala in acelasi interval de temperatura.
     Efectul de inhibare a cresterii tulpinilor a fost observat atat la cele Gram pozitive, cat si la cele Gram negative, in special in cazul tulpinilor S. aureus si B. subtilis. De asemenea, acest studiu a relevat faptul ca DCX a fost cel mai eficient impotriva bacteriilor Gram pozitive.
     Din analiza de determinare a MIC a rezultat faptul ca nanoparticulele functionalizate cu antibiotic au aratat cel mai eficient efect antibacterian. Valorile cele mai mici ale MIC au fost obtinute in cazul functionalizarii cu DCX in special pentru tulpinile S. aureus si B. subtilis (MIC ⸦ (0,003 – 0,05) mg/mL). In cazul tulpinilor E. coli si P. aeruginosa, valorile MIC s-au aflat in intervalul (0.46 - 1.875 mg/mL). Cele mai mari valori ale MIC s-au obtinut pentru nanoparticulele de Fe3O4 simple, iar pentru cele de Fe3O4@NS s-au situat in intervalul (3.75 - 7.5 mg/mL).
     S-au depus prin MAPLE filme din toate combinatiile core-shell atat pe discuri de celuloza, cat si pe substraturi de Si. Filmele au fost caracterizate fizico-chimic si evaluate din punct de vedere antimicrobian. In acest raport au fost prezentate rezultatele obtinute in special pe combinatia ce contine DCX deoarece au fost apreciate ca fiind cele mai potrivite pentru scopul final al studiului. Filmul obtinut din tinta Fe3O4@PNS@DCX a fost amorf, in comparatie cu cele din Fe3O4@NS@DCX si Fe3O4@DCX. In schimb, analiza XRR a aratat ca filmul anorf este mult mai dens decat cele cristaline. Analiza FTIR a relevat faptul ca transfeurul laser nu a afectat integritatea chimică a materialului în cazul tuturor filmelor cu conținut în DCX.
     In urma evaluarii procesului de eliberare a substantei active putem concluziona că o cantitate semnificativă de medicament ce se eliberează în cele 8 h de testare distruge tulpinile microbiene aderate, în timp ce o cantitate mai mică de medicament eliberată în zilele următoare previne formarea biofilmului bacterian care poate provoca infecții.
     Cel mai eficient efect antimicrobian a fost observat în cazul pansamentelor cu Fe3O4@PNS@DCX, acesta fiind evidențiat atât în privința creșterii și multiplicării microorganismelor, cât și asupra capacității acestora de a dezvolta biofilme monospecifice. 

Contact

Address

Str. Atomistilor 409, PO BOX MG-36, Magurele, ILFOV
RO-077125
ROMANIA                         

Email

gabriela.dorcioman@inflpr.ro     

Built with ‌

HTML Website Builder